Mi az a funkcionális hasi fájdalom? Kezelési és diagnosztikai tájékoztató

Hí­rek 2024.04.12.
Mi az a funkcionális hasi fájdalom? Kezelési és diagnosztikai tájékoztató
Az orvoshoz fordulás egyik gyakori oka a krónikus hasi fájdalom, melynek hátterében leggyakrabban funkcionális hasi fájdalom áll. Annak ellenére, hogy a funkcionális hasi fájdalom hátterében nem áll komoly szervi ok, a panaszok rontják az életminőséget, a családok mindennapi életét befolyásolják.


A probléma jelentőségét felismerve az Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) figyelemfelhívó kampányt indított, melynek célja a betegtájékoztatás, ehhez oktatási anyagok, szórólapok és plakátok készültek. A Magyar Gyermekorvos Társaság és a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság is részt vesz ebben a kezdeményezésben. 
A funkcionális hasi fájdalom kezelésével és diagnosztikájával kapcsolatban fontos üzenet, hogy kerülni kell a túldiagnosztizálást és annak kockázatát, hogy a gyermekek szükségtelen invazív diagnosztikai eljárásokon essenek át. Az érintett gyermekek és családjaik megnyugtatása és támogatása, valamint szükség esetén egyéb támogató, társszakmák bevonása segít abban, hogy a gyermekek panaszmentessé váljanak.

Alább találhatók a letölthető plakátok, szórólapok. Kérünk Benneteket, hogy terjesszétek a betegek számára!
IdCímLetöltés
1FAP szülői tájékoztató
1FApRome kritérium plakát
1FAP tünetplakát
Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció