Figyelmébe

Kollegáknak szóló hasznos ismertetők, ajánlatok, tudnivalók.


A HÁZI GYERMEKORVOSOK EGYESÜLETÉNEK FELHÍVÁSA
Figyelmébe 2017.11.19.

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kimondja, hogy a gyerekeknek joguk van a lehető legjobb egészségi állapothoz, ennek érdekében az államnak gondoskodnia kell arról, hogy megfelelő orvosi ellátásban és gyógyító nevelésben részesüljenek


Mit tegyünk a Menjugate és Bexsero átmeneti hiánya esetén?
Figyelmébe 2017.07.05.

Az elmúlt időszakban rendkívüli módon megnövekedett kereslet egyes, az invazív meningococcus betegség megelőzésére alkalmas védőoltások átmeneti hiányához vezetett.


10 milliárdot kap az alapellátás
Figyelmébe 2017.07.03.

„A Stratégiai Kabinet javasolja, hogy 2018-ban az alapellátás ismét jusson 10 milliárd forintos többlethez, a praxisok ismét kapjanak havonta plusz 130 ezer forint fix díjat, mint tavaly, és 2015-ben.”


Köteles-e kimenni a háziorvos a beteg gyermekhez?
Figyelmébe 2017.07.03.

A HGYE jogsegély szolgálatának válasza: A 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet szerint a háziorvos, házi gyermekorvos a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) által finanszírozott egészségügyi tevékenység keretében, feladatait a rendelőjében, indokolt esetben a beteg otthonában látja el. A házi gyermekorvosnak csak intézeten kívüli születés esetén kötelező 4-7 napon belül az újszülött otthoni ellátása.


Pályázat praxisközösség kialakítására a közép-magyarországi régióban
Figyelmébe 2017.07.03.

A felhívás átfogó célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött életévek száma, a fejlesztés járuljon hozzá az alapellátás prevenciós fókuszú áthangolásához és ezzel a lakosság egészségtudatosságának növeléséhez, valamint a megelőzéssel kapcsolatos területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.


KANYARÓ: TUDNIVALÓK ÉS TEENDŐK
Figyelmébe 2017.06.29.

A romániai kanyarójárvány során 2016. január 1. és 2017. február 17. között a kanyaró megbetegedések száma 3 071 fő volt, 16 beteghalt meg. A legérintettebbek a csecsemők és a kisgyermekek (1- 4 éves). ...


A HGYE álláspontja az újszülöttek 24 órás korban történő hazaadásáról
Figyelmébe 2017.06.27.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az egészséges újszülöttek megszületésüket követő 24 órás korban történő hazaadását szabályozó rendelet módosításának tervét, alapvető koncepcióját tekintve előremutatónak, a jelenlegi hazai környezetben történő általános bevezetését azonban számos szempontból aggályosnak ítéli. Az egyesület a tervezett gyakorlatot kizárólag bizonyos, jól körülhatolt esetekben tartja biztonságosnak. Érdemes néhány, a hazaadott újszülöttek egészségét fenyegető lehetséges veszélyforrásra felhívni a figyelmet, hiszen ezek a korai hazaadás szakmai és szociális feltételeinek szigorú, akár listaszerű alkalmazásával elkerülhetők, illetve csökkenthetők lennének.


A meningococcus fertőzés megelőzéséről
Figyelmébe 2017.06.18.

A napokban nyilvánosságot kapott tragikus kimenetelű eset ismét felhívja a figyelmet az invazív menigococcus fertőzés rendkívül súlyos veszélyeire.


Igazolás, igazolás… Tekintsük végre felnőttnek a szülőt!
Figyelmébe 2017.06.18.

„Mivel az egészség bármikor betegségbe fordulhat, adhatnánk akár minden reggel is igazolást arról, hogy a gyer­mek egészséges.”


Ebola, ebola, ebola!
Figyelmébe 2017.06.18.

Nincs nap, hogy ne jelenjen meg új és egyre ijesztôbb híradás a sajtóban az Ebola-vírus okozta járvánnyal kapcsolatban, ezért nem lehet naprakészen beszámolni a tényleges helyzetrôl, csak inkomplett áttekintés adható. A vírus megjelenése, a betegség terjedése, az epidemiológiai kutatások, a po­litikai, társadalmi, szociális, etikai vonatkozások rengeteg megválaszolatlan kérdést vetnek fel. A világszerte beinduló erôfeszítések ellenére a betegek és halottak száma exponenciálisan emelkedik, ezért a jelenlegi járvány egy nagy humanitárius katasztrófa képét vetíti elôre.


A szülőket korlátozza, vagy a gyermekeket védi?
Figyelmébe 2017.06.18.

A szülőket korlátozza, vagy a gyermekeket védi? A gyermekorvosok üdvözlik a pneumococcus vakcina bevezetését az ingyenes kötelező oltási rendbe. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet az alapellátásban dolgozó és az oltásokat végző gyermekorvosok nevében nyílt levélben üdvözli az újabb védőoltás bevezetését és egyben tiltakozását fejezi ki az oltásellenes nézetek terjesztése ellen.


Minőségbiztosítási rendszer
Figyelmébe 2017.06.18.

Kedves Kolléganő, Kolléga! A közelmúltban a MOK-tól mindenki megkapta az alapellátási minőségbiztosítási rendszer frissen elkészített változatát. A helyi viszonyokra adaptálható rendszer segítségével az alapellátó praxisok megfelelnek a minőségügyi elvárásoknak. Tekintve, hogy sok kérdés felmerült e területen, az alábbi összefoglalóval kívánunk segíteni a munkában.


Beszéljünk a védőoltásokról! – Az ECDC útmutatója a gyermekkori védőoltások kommunikációjáról
Figyelmébe 2017.06.18.

Két gyakorlati útmutató az egészségügyi szolgáltatók számára: – a gyermekkori védőoltások alkalmazásának elősegítésére –


Egyesületünk tiltakozása a HVG.hu védőoltásokat ellenző állításaival szemben
Figyelmébe 2017.06.18.

A szülőket korlátozza, vagy a gyermekeket védi? A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) megdöbbenéssel és felháborodással fogadta a HVG.HU-n M. László Ferenc „A szülőket korlátozza az oltási rendszer” címmel megjelent cikkét.


Az európai országok ECDC által közzétett hivatalos oltási naptára
Figyelmébe 2017.06.18.

Az európai országok ECDC által közzétett hivatalos oltási naptára.


Vad polio törzset izoláltak Izraelben
Figyelmébe 2017.06.18.

A WHO tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban Izrael egyes déli területein 24 különböző helyen vett szennyvíz mintából összesen 67 esetben vad polio vírus törzset izoláltak, majd az elindított széklet mintavételek során 27 egészséges, korábban megfelelően immunizált (IPV) 10 év alatti gyermek székletében is megtalálták ugyanezt a törzset. Klinikai tünetekkel járó megbetegedésről mindeddig egyetlen esetben sem számoltak be.


A szülők hibájából éhen halt egy gyermek
Figyelmébe 2017.06.18.

HGYE: A közelmúltban a szülők bűnös magatartása miatt Agárdon életét vesztette egy másfél éves kisfiú. A tragédia kapcsán az Alapvető Jogok Biztosa vizsgálatot indított. Jelentése kapcsán a Házi Gyermekorvosok Egyesülete felhívja a figyelmet a jelzőrendszer működésének általános gondjaira. Ezek megoldása nélkül nem zárható ki a hasonló tragédiák ismétlődése.


Beleegyező nyilatkozat a nem kötelező védőoltáshoz
Figyelmébe 2017.06.18.

Az alább megtalálja a nem kötelező védőoltásokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségnek megfelelő beleegyező nyilatkozatot.


Kilométer-elszámolás
Figyelmébe 2017.06.18.

Nem mindenki tudja, hogy a betegellátó szoftverek többsége képes a gépkocsi futásteljesítményének automatikus nyilvántartására. Ehhez egyetlen alkalommal kell rögzíteni a beteg lakhelyének távolságát a rendelőtől, ezt követően a nyilvántartás már automatikus.


Rectodelt helyett
Figyelmébe 2017.06.18.

Az elmúlt év végén rendkívüli módon megemelkedett a Rectodelt ára. Ezért betegeink többsége nem fogja tudni megvenni. A HGYE decemberben levélben fordult a GYEMSZI-OGYI-hoz.


Segítség a továbbfoglalkoztatási egyedi méltányossági kérelmek elkészítéséhez
Figyelmébe 2017.06.18.

Az Egyesület igény szerint segítséget nyújt a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó kollégák részére a továbbfoglalkoztatási egyedi méltányossági kérelmek elkészítésében..


Hogy nyugodtan aludjunk…
Figyelmébe 2017.06.18.

A 2012. november 22-24. között Budapesten megtartott XVIII. Őszi Konferencián („Periszkóp”) „Hogy nyugodtan aludjunk…” című blokkban elhangzott előadások írásbeli változata, valamint további hasznos információk.


OEP közlemény újszülöttek ellátásának elszámolásáról
Figyelmébe 2017.06.18.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye az újszülöttek és az ismeretlen személyek ellátásának informatikai kód alkalmazásával történő elszámolásáról.


Nem kell BCG-vel újraoltani
Figyelmébe 2017.06.18.

Az Országos Epidemiológiai Központ szakmai állásfoglalása.


Bliss Alapítvány
Figyelmébe 2017.06.18.

A 25 éves Bliss Alapítvány súlyosan és halmozottan sérült beszédképtelen gyermekekkel és fiatalokkal foglalkozik. Amennyiben ilyen fogyatékossági típusú gyermekkel találkoznak munkájuk során, nyugodtan irányítsák őt intézményünkbe. Részletesebb tájékoztatás munkánkról a www.blissalapitvany.hu címen.


Az Európai Gyermekbiztonsági Szövetség tájékoztatója
Figyelmébe 2017.06.18.

Az Európai Gyermekbiztonsági Szövetség (European Child Safety Alliance) 2011-2014 között zajló programjának magyar nyelvű tájékoztatója. A program címe Tools to Address Childhood Trauma, Injury and Children’s Safety (TACTICS), azaz a gyermekkori traumák, sérülések megelőzését és a gyermekbiztonságot szolgáló eszközök.


Praxisjog, jogbiztonság
Figyelmébe 2017.06.18.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése az AJB-5849/2010. számú ügyben (Kapcsolódó ügyek AJB-2377/2010, AJB-6175/2010) Előadó: dr. Kussinszky Anikó dr. Lápossy Attila


Egyesületünket a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.
Bemutatkozás
A Házi Gyermekorvosok Egyesülete az országban dolgozó 1500 házi gyermekorvos szakmai és érdekérvényesítő szervezete. Minden gyermek számára elérhető korszerű ellátást, megfelelő munkakörülményeket, vonzó életpályát biztosító gyermekorvosi alapellátásért küzdünk. Kapcsolatban állunk a gyermekgyógyászat és az alapellátás irányító testületeivel, intézményeivel, az egészségügyi kormányzattal, nemzetközi szervezetek aktív tagjai vagyunk.
Rendezvényeink
Kávészünet konferencia - Nyugodtabb vizeken!
2024. május 2-5.

2024. május 2-5. között kerül megrendezésre a HGYE Kávészünet konferenciája, Siófokon.

Kiemelt partnereink
EESZT
Gyermekorvos továbbképzés
Első 1000 nap program
Hungarian Primary Care Pediatricians Clinical Research Network
Observer | Tradíció és Innováció